گفت و گوى راديويى رييس انجمن واردكنندگان برنج : تعادل بازار به سود توليد كننده و مصرف كننده است
رئیس انجمن وارد کنندگان برنج ایران گفت : در حال حاضر یکی از تولیدات استراتژیک بخش کشاورزی، برنج است که بعد از گندم دومین کالای اساسی کشور به شمار میرود. هرساله همزمان با فصل برداشت برنج ممنوعیتهايى در رابطه با واردات اين كالاى اساسى در نظر گرفته میشود. این درحالی است که به دلیل تورم بالای چند سال اخير، بخش کثیری از دهکهای مختلف و خصوصا پايين جامعه به مصرف برنج خارجی روی آوردهاند و ممنوعیت واردات ممکن است عدم تعادل در بخش تقاضا و عرضه ایجاد کند.
کریم اخوان رئیس انجمن واردکنندگان برنج ایران معتقد است باید تعادل لازم در بازار برنج ایجاد شود که نه تولیدکننده در مسیر تولید دلسرد شود نه اینکه مصرف کننده برنج خارجی قدرت خرید خود را از دست بدهد. وى در گفت و گو با برنامه راديويى نمودار در اين خصوص گفت:در مورد برنج که دومین کالای اساسی کشور است طبیعتا وقتی موقعیت دومین کالا را در نظر میگیریم،اول باید وضعیت تولیدکننده برنج ایرانی را در نظر داشته باشیم و همچنين موقعیت مصرف کننده را بسنجیم. باید یک تعادلی ایجاد کنیم تا در این بازار هم تولیدکننده منتفع باشد، هم مصرف کننده بتواند از این کالا استفاده کند.
از نظر آمار و ارقام معمولا ۲ تا ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار تن تولید در کشور داریم. این درحالیست که مصرف برنج معمولا ۳ و نیم میلیون تن است. تامین این کسری جزء وظایف ذاتی انجمن واردكنندگان برنج ایران است. تامین کسری ۱ تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج با واردات انجام میشود. باید این واردات به صورتی انجام شود که کسری بازار تامین شده و امنیت غذایی برهم نخورد.
وى افزود:پایه قیمت مصرف برنج ايرانى در اول سال زراعی ۱۴۰۱ بالا بود و منجر شد که حدود ۳۰ درصد از محصولات خریداری شد و بخش اعظمی از جامعه نتوانستند با این قیمتها برنج ايرانى خرید کنند. طبیعتا روز به روز این قیمتها کمتر شد. سال جاری بر اساس آمار گمرک در فصل بهار واردات برنج حدود ۴۰درصد نسبت به سال گذشته کمتر شده است. طبق قانون هم از آخر تیرماه تا آخر آبان که فصل تولید برنج ایرانی است، برنجی به کشور وارد نمى شود.درخواستی که ما داشتیم این بود که این چهار ماه ممنوعیت واردات برنج به دو ماه تقلیل پیدا کند.
اخوان در تشريح علت اين درخواست گفت:به اين ترتيب تقاضا برای برنج ايرانى کم شد. طبيعتا در این زمان تولیدکننده هم متضرر میشود در حالى كه خود به خود قیمت پایین میآید. باید یک تعادل ایجاد شده و تمهیداتی اندیشیده شود که هر دو گروه جامعه ما از این موضوع منتفع شوند. تقاضای کاهش زمان ممنوعیت واردات از چهار ماه به دو ماه به این دلیل است.درحال حاضر بر اساس آمار گمرک حدود ۴۰درصد در فصل بهار واردات کمتر شده و اگر تقاضا ایجاد شود در بازار یک چالش به وجود میآید. از سوی دیگر مصرف کنندگان برنج ایرانی و خارجی متفاوت شدهاند. در سالهایی که برنج ایرانی یک رکورد قیمتی زد طبیعتا ۷دهک از جامعه به سمت استفاده از برنج خارجی رفتند. این موضوع باعث شده است ذایقهها هم عادت کنند به مصرف این محصولات. برای مثال اگر بررسی کنید نوار شرقی کشور از قدیم برنج پاکستانی مصرف میکرد. برنج هندی نوار جنوبی کشور را پوشش میداد. این موضوع را باید طوری مدیریت کرد که مثلا در نیمه شمالی کشور برنج ایرانی مصرف شود و بتوانند از این محصول استفاده کنند و ذایقه آنها بر استفاده از برنج ایرانی بماند. این موضوع به نفع تولید است. منظور ما این نیست که قیمت به اندازه اى ارزان شود که کشاورز آسیب ببیند. واقعیت این است که هرچه محصول گرانتر باشد، حتما به نفع تولید نیست. قطعا باید یک قیمت متعادل و با ثباتی داشته باشیم که این موضوع هم تولید را مدیریت میکند و هم به مصرف کننده آسیب نمیزند. تا آنها هم از این دهک خارج نشوند که در سالهای آینده بتوانند از تولیدات ايرانى استفاده کند.
وى افزود:بر اساس اعلام موسسه آب و خاك كشور در بخش کشاورزی مشکل آب و خاک وجود دارد و ما نيازمند به مقدارى واردات در سال هستيم بر اساس اعلام طوری باید کاشت برنج مدیریت شود که مصرف كننده با یک تعادلی بتواند از برنج مورد نظر استفاده کنند. در سال ۱۴۰۰ برنج از پایه قیمتی هر کیلو ۵۰ هزار تومان به ۱۲۰هزار تومان رسید، بر اساس آمار مرکز آمار، مصرف نان و ماکارونی افزايش يافت و عده زیادی از مخاطبان برنج ایرانی به مصرف برنج خارجی روی آوردند. اینجا هنر ماست که هم تولیدکننده را حمایت کنیم هم مصرف کننده با شرایط تورمی کشور بتواند غذای سالم و مناسب مصرف کند.